Neka jedu kolače


Neka jedu kolače“ (fran. Qu’ils mangent de la bioche)

Blagdani, rođendani, krštenja, pričesti, krizme, vjenčanja, godišnjice, proslave, zabave ništa se nemože zamisliti bez kolača i torti. Niti jedno dijete ne može zamisliti svoj rođendan bez torte koji puše sviječice a koje se nalaze u ovoj  poslastici. Povjesničari i dalje mogu raspravljati o izgledu prvih kolača. 

Povijest kolača počela je prije više od dvije tisuće godina, a danas bez ovog delikatesa ne prolazi, niti jedno slavlje. Prastara povijest torti. Prvi zabilježeni dokazi slatkih pekarskih proizvoda datiraju iz starog Egipta, gdje su se kolači od meda i orašastih plodova služili bogovima i koristili u vjerskim obredima. Stari Grci su uživali u slatkim kolačima, s medom, začinima i voćem. U starom Rimu već su se radile nešto složenije slastice, više nalik na današnje torte sa jagodama ili malinama. Sa zaslađivačima poput meda i smokava te ponekad s dodatkom egzotičnih začina poput kardamoma i cimeta. Srednjovjekovne torte. Tijekom srednjeg vijeka šećer je postajao sve dostupniji sastojak, što je dovelo do stvaranja složenijih kolača i torti.  Šećer se koristio za izradu slatkih, bogatih voćnih torti, a šećerna pasta za ukrašavanje torti i stvaranje složenihskulptura od šećera. U 16. stoljeću nastale su prve svadbene torte koje su se često pravile s voćem i ukrašavalejestivim ukrasima. Slastičari u srednjem vijeku zabavljali su se natječući se u izradi torte na više katova.


Katolička je crkva, u srednjem vijeku, poticala pečenje torti za proslave dana svetaca. No, u 18.stoljeću, dolaskom Olivera Cromwella i puritanaca na vlast, sve se mijenja. Torta postaje problem. Budući da su se oni zalagali za naporan rad i ozbiljnu molitvu, a obilježavanje dana svetaca pečenjem torti je izazivalo užitak islavljenje, borili su se protiv toga smatrajući to poganskim običajem. Osobito im je smetala torta koja se izrađivala za Sveta tri kralja koja se sastojala od tijesta smnogo voća i oraha te bogatih aroma. Smatrali su dašećer i arome izazivaju požudu, što je za njih bilo strogozabranjeno, stoga su zabranili izrade torti i održavanjeproslava.

Pogani su prve torte pekli na mjestima kod RollrightStones u Oxfordshireu, a prva je izrađena u mlađem kamenom dobu. Posluživala se za Beltane – galski nazivza proslavu koja se održavala 1. svibnja. U škotskom je visočju taj dan bio izrazito važan jer su tada tjerali stoku iovce u planine gdje su palili svetu vatru kojom se štitila stoka i ovce. Upravo se na toj vatri pekla Bannoca. Prije 200 godina kruh je predstavljao glavnu hranu, a poboljšani, otmjeniji kruh obogaćen šećerom ili medom smatrao se tortom. Običaj pečenja malih torti stigao je s Rimljanima koji su takve tortice davali bogovima.

U 18. i 19. stoljeću industrijska revolucija dovela je do masovne proizvodnje šećera i drugih sastojaka, što je torte učinilo dostupnijima. U to je vrijeme izrada slastica postala oblik umjetnosti, a pekari su se natjecali tko će napraviti što ljepše inajukusnije torte. Prva američka kuharica “American Cookers” objavljena je 1796. godine i sadržavala je razne recepte za torte koje su i danas poznate.

Sigurno sada, niti jedna osoba koja je ikada nije pokušao „keks“ Iz njega proizvesti torte, kolači, peciva, kolači. Biskvit se savršeno uklapa sa svim poznatim kremama je, to je omiljena poslastica djeci. Dostavljeni u pet sati čaj sa keksa torta - simbol engleskog čaja. To je bio biskvit iz Engleske u Francusku i iz Francuske širom sveta. Ali je sve počelo?  Riječ "keks" - Francuzi i znači "dvaput pečen." Ali se pojavio u Engleskoj, a ne bi trebalo da zbuni nikoga, jer je u srednjem vijeku, na engleskom govorio francuski bolje od maternjeg jezika, a to je povezano s modom. Vratimo se na „keks“. Pojavio se jako dugo, niko zapravo ne može imati datum njegovog nastanka, jer je to poslastica je izvorno glavni hrane u brodovima duboko vode, a mornari su jeli samo keksa. Zašto biskvit? Da, jer je tijesto se dodaje maslac, i zaštitu od pojave plijesni na proizvodu za njega, koji je bio gotovo glavni krivac oštećenja hrane nautičare. Polaska na dugo putovanje na moru ili na svijetu koji se često dogodilo u srednjem vijeku, a bio je povezan sa studija u svijetu, znali smo svi članovi tima, nego da se hrane za dugo vremena. To se dogodilo prije, dok je sud kraljice Elizabete odlučila da ne probati hranu mornara. On je bio pogođen ukus keksa, i od tada je bio poslastica da stolovima plemstva. Čim je prestao da bude biskvit obrok jednostavnih ljudi, a recept svoje troškove pripreme za svijet brzo. U  17. stoljeću, recept je došao u Francusku, a odatle u druge zemlje. Biskvit je počeo da se stvori torte odmah nakon ekspanzije Engleske kolonije. 

Frants Zaher i austrijski kralj. Ti ljudi su postali osnivači povijesti čokolade torta „Sacher”, koji je danas gotovo svatko je upoznat. Recept za njegovu izradu je tako jednostavan, a prema tako impresivan za okus, ovaj desert je popularan ne manje od nove vrste kolača. Ti ljudi su postali osnivači povijesti čokolade torta „Sacher”, koji je danas gotovo svatko je upoznat. Recept za njegovu izradu je tako jednostavan, a prema tako impresivan za okus, ovaj desert je popularan ne manje od nove vrste kolača. "Sacher" prvi put je služio na stol kralja Austrije. I bilo je pitanje ovako: princ prima goste, a rekao svojem kuvaru, večeras bi trebao služiti jedinstvenu jelo koje niko nikad nije ni pokušao. Kuhari su se bojali, jer je glavni pekar u palači tog dana snažno bio bolestan i nije mogao pomoći. Samo mladi Frants Zaher odlučio okušati sreću, a nije bio strah od mogućih gnjeva kralja. On je u kolače dodavanjem čokoladu glazuru i kuhani - i na osnovu čokolade. Torta potpuno okrenuo čokolade, mirisno, a poseban vrhunac remek bio naranče marmelade. Torta je proslavio kuvara ili kuvarica je postao poznat zahvaljujući čokolade kreacije? To nije bitno, jer od "Sacher" postao omiljeno poslastica ne samo austrijski kralj, ali mnogi ljudi širom svijeta. Danas, čak najsofisticiraniji slatko će dati prednost "Zaher", birajući među brojnim slatke deserte. 


Žene se s pečenjem torti počinje povezivati tek u 18.stoljeću kada su prvi put ušle u muški svijet kuhinje te napravile revoluciju. Prva ženska kuharica izdana je 1615. pod nazivom English houswife. Radilo se o zbirci recepata među kojima je i jedan od najstarijih recepataza tortu. Sve torte iz prošlosti, do tada, zapravo su bile neka vrsta kruha jer su sadržavale kvasac, no u ovom receptu nije bilo kvasca. To je prva torta koja se sastojala od četiri glavna sastojka: jaja, brašna, šećera te začina anisa. Uskoro se pečenje torti proširilo po skromnim domovima, točnije 1830., kada su pećnice postale jeftinije pa ih je više ljudi moglo sebi priuštiti. Na taj su način brojni ljudi počeli i zarađivati. U 18. stoljeću, torta doživljava svoj procvat. Dostupnošću parne lokomotive i sve većim prihodima,ljudi su masovno počeli odlaziti sa sela u gradove gdje su se krijepili ukusnim, domaćim tortama. S vremenom su torte dosegle titulu kraljice proslave te se danassmatraju neizostavnim dijelom svakog rođendana,krštenja, pričesti vjenčanja te brojnih drugih važnih proslava.

Izrada torti i kolača cijenjen je zanat stoljećima, a zapisi o slatkim pekarskim proizvodima datiraju još iz drijevnih civilizacija. Koja je vama najdraža torta ili kolač, recepte možete potražite na youtube sweet cake https://youtube.com/@sweetcake40748?si=yK03bDXqDP1vKCbR

jer život bez kolača i torti je nezamisliv.

Obradila i napisala Ksenija Baričević.